Förebygg hudskador!
Det bästa är att vistas i skuggan när solen är som starkast, men det är inte alltid varken önskvärt eller möjligt. Aktinsk Keratos är en cellförändring som i sig är ofarlig, men kan ibland utvecklas till en form av hudcancer som kallas skivepitelcancer. Vi behöver D-vitamin från solen (och i livsmedel vi äter) så skrämseltaktik är inget du ska lyssna på, men jag råder dig trots allt att ta reda på fakta. “Det är lätt att vara efterklok” Låt det inte bli du!
Fakta angående solskydd
Vad man vet inom forskningen är, att alla solskydds-kemikalier går in i kroppen via huden. Vad man också vet är att de kommer ur kroppen via urinen. Det man inom forskningen ännu INTE VET är vad kemikalierna har för sig med våra inre organ. Små barns njurar klarar inte av att rensa kroppen från kemikalier och därför bör man inte använda solskydd på dem. Det är rent av väldigt farligt.
Hur SPF ska användas
Jag är Bodil Strängliden och har arbetat som hudterapeut i över 35 år. Jag har aldrig solat ansiktet och helst befunnit mig i skuggan under varma sommardagar. Till saken hör att jag har en hud som inte är känslig för solen, dvs. hudtyp 3 enligt Fitzpatricks skala.
Solskydd med högre solskyddsfaktor (spf 30) har jag använt på axlar, dekolletage, händernas ovansida och i ansiktet samt på öronen. Lägre solskyddsfaktor (spf 15) har resten av kroppen fått nöja sig med, men bara då jag inte haft tillgång till skugga, eller täckande kläder. Min hud har tidigare aldrig haft en fläck och jag har aldrig bränt mig av solen. Men trots det har jag nu, när jag börjar närma mig de 60, sett en liten brun fläck på vänster kind och två små på vänster hand.Även med försiktighetsåtgärder kommer solskador ändå. Jag ser dock ingen anledning att skynda på dem, men vill trots allt solbestråla min hud ungefär 30 minuter om dagen om det finns möjlighet. Vi får ju D-vitamin av solbestrålningen och solskydd hindrar bildandet av D-vitamin då. (D-vitamin kan du få via maten också, men inte hela spektrat)
Baserat på fakta direkt från källan
Jag har personligen pratat med forkare på Loréals laboratorium för att utröna vissa fakta inför en utbildning och det var också direkt av dessa forskare jag fick veta att kemikalierna faktiskt går in i kroppen och ut igen. Det jag mer fick veta, var följande: Om du använder solskydd 15, har du ca 86% skydd. Om du dubblar skyddet till spf 30, får du “bara” ytterligare tre procentenheters skydd, dvs, 89%. Du bli alltså inte dubbelt så skyddad som vissa tycks tro. Det är viktigt att ta med sig när man tänker vistas i solen – solskyddsmedel är ibland en falsk trygghet och det som händer är att man kan få solskador. Du behöver alltså inte bränna huden för att solskador ska uppstå.
Du ska hjälpa dina kunder att förebygga solskador!
Tänk inte att du ska “sälja” mer solskyddsprodukter. Du ska hjälpa dina kunder att förebygga framtida skador. Arbetar du som hudterapeut är det viktig information att förklara för dina kunder. Informera hur A hänger ihop med B, för om kunden inte förstår, så kommer hen inte att följa dina råd.
Nu är jag säker på att du kommer att HJÄLPA DINA KUNDER, speciellt om du får dina kunder att förstå orsak och verkan. Förklara också för dina kunder hur viktigt det är med rätt ingredienser i en solprodukt, då milliliterpriset på en högkvalitativ produkt i och för sig är högre, men räcker längre än en billigare produkt. Hur det kan komma sig? Jo, du behöver inte ta halva flaskan åt gången och heller inte smörja in dig en gång i timmen. Produkten är mera dryg, effektiv och investeringvänlig. Lär dina kunder det! Det är ditt jobb att göra det! Både Jean Darcel och Dr Eckstein har utomordentligt högkvalitativa, bra solprodukter.
Vill du veta mera, vet Monika hur du kan nå mig
Bodil Strängliden – Gästbloggare för dagen
Hud- & SPA-terapeut, Livsstils- & Näringscoach, Yrkeslärare